onsdag 21 december 2016

God jul och gott nytt år

Ja då blev det jullov för lärare och elever igen. Vilken härlig avslutning vi hade.
Det är nog inte bara åldern som gör att det upplevs gå fortare och fortare för varje termin.

Hösten har varit en intensiv resa för oss i skolledningen. Inte bara positiv.

Lärarlönelyftet som infördes i höst hade som syfte att bli något positivt för lärarkåren. I stället har det skapat både splittring och nedstämdhet.

Tänk själv. Du ingår i ett kollektiv där ungefär hälften får 2600 :- mer i månaden och hälften inget. Detta utan att vi har kunnat ge bra motiveringar…

Hur man skiljer den 30:e medarbetaren från den 31:a? Fundera på den ni.

I staden har detta skapat stor rörlighet. Många lärare har bytt arbetsplats för att därigenom få högre lön eller upprättelse. Nu har man dock från stadens sida satt ner foten och kämpar hårt för att förhindra löneglidning. Många lärare går tyvärr också till andra kommuner.

Ni ska veta att jag är oerhört tacksam över att vi kan behålla våra skickliga pedagoger trots detta otyg. Vi hade så klart gärna hanterat lärarlönelyftspengarna själva och gjort en egen fördelning. Då tänker jag att detta hade blivit något positivt som stärkt alla.

Nog om detta

Annars är det positivt. Pisa har ni säkert koll på. Debatten börjar svänga gällande skolan. Nu fylls platserna på lärarhögskolan och det börjar gå upp för folk att lärarjobbet inte är så pjåkigt ändå. Lönen är OK och den dagliga återkopplingen från eleverna kan säkert ge hybris till vem som helst av oss.

Skolan växer och till hösten har vi nått det tak som jag beräknat är maxkapacitet. Trots all logistik som krävs när vi är så många har det fungerat ok med luncher och specialsalar. Det är ett tufft jobb för vår schemaläggare att få till detta. Vi kämpar på för att slipa ytterligare på detta.

Vi har också ständiga utvecklingsprioriteringar. I år är det läslyftet. Vi lägger nästan all vår konferenstid på detta. Målet med detta är att vi i alla ämnen skall få ett större fokus på språket eftersom det är där nyckeln till kunskaperna ofta ligger. Det är tufft men riktigt uppskattat. Våra egna läslyftshandledare gör ett strålande arbete.


Må gott

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar