fredag 17 oktober 2014

Rektorsbrev v 42

En speciell sak med Södra Ängby är våra trygghetsdagar. I dag hade jag förmånen av att få vara med 2:or och 6:or och prata om diskriminering och kränkning.

Riktigt kloka elever som trots ålder och åldersskillnad, tillsammans kan prata om så svåra saker som hur det kan kännas att vara diskriminerad eller kränkt. Bara begreppen i sig, vad det är och vilka grunder för diskriminering som finns, är ju komplicerat. Lyssna gärna hemma om de kan de sju grunderna för diskriminering.

Vi kommer snart att göra vår årliga trygghetsenkät med eleverna. Vi brukar ha ganska bra siffror men alltid är det några elever som känner sig diskriminerade. Efter den här dagen hoppas vi att det blir färre. Det kan vara svårt även för oss i personalen detta med diskriminering. Vi har alla våra invanda mönster för hur vi beter oss mot T.ex. tjejer och killar och måste också återkommande bli medvetna om hur vi gör och vad vi säger.

Sen har vi ju detta med skoldebatten också. Nu är det stora satsningar på gång. 100 dagar så ska allt bli bra säger någon och fick bara lärarna undervisa och inte hålla på med annat så blir det bra...

Båda sakerna låter ju lite knepigt tänker jag. Hur undervisa om man inte kan bygga relationer eller ställa i ordning sin undervisningslokal. Den ska ju passa de elever man har och kan ju vara olika för alla grupper. Det är många saker som ligger något utanför undervisningen som är nödvändiga för att vi ska få en bra undervisning tänker jag.

Trevlig helg

/ Jan

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar