fredag 10 oktober 2014

Rektorsbrev vecka 41

Höstförkylningarna är ett gissel

I veckan kunde vi läsa om skolornas svårigheter med att få tag i vikarier. Jag kan lugnt säga att detta också är något vi själva känner på skolan. Behöriga lärare är t.ex. stört omöjligt att få tag på.

Jag träffade flera rektorskolleger från Bromma med omnejd i veckan och vi delar alla samma bild.

Med de stora pensionsavgångar vi har att vänta på skolorna, och de få som examineras, så bävar jag inför den närmsta tiden. Det kommer säkerligen inte att hända hos oss men snart kan vi kanske få läsa om skolor som inte kan ta emot eleverna för att det saknas personal. När vi kontaktar olika vikarieförmedlingar så skickar de ibland 19-åringar utan utbildning. Samma gäller för fritidspedagoger och barnskötare.

Inget ont i tonåringar med det blir inte lätt att upprätthålla kvaliteten. Vi har dock haft tur och än så länge hittat bra vikarier.

Ni får gärna lyssna av i er egen bekantskapskrets. Känner ni bra folk som pluggar och kanske har tid över för att rycka in hos oss. Be dem i så fall kontakta expeditionen. Sen kan vi samla ihop dem för en liten grundutbildning så att de kan få vicka om det kör ihop sig. Jag tror att er hjälp kan vara lika bra som vikarieförmedlarnas.

Tydligen ökar ansökningarna till lärarutbildningen nu. Vi får hoppas att de nya räcker till och att den trenden kan fortsätta. Trots allt negativt som skrivs om skolan så finns det en stolt lärarkår som älskar sitt jobb, i alla fall hos oss.

/Jan

1 kommentar:

  1. På en o samma enhet har på några år , ca 11 utbildade erfarna pedagoger, valt att säga upp sig! Kan det vara en personpolitisk fråga också?

    SvaraRadera