fredag 3 oktober 2014

Rektorsbrev vecka 40

Nu kunde vi läsa om att klasserna ska bli mindre för de yngsta eleverna och att lärarna ska få högre löner. Båda sakerna känns helt rimliga och bra tycker jag. För oss kan det dessutom vara möjligt att genomföra.

Jag funderar starkt på detta som en möjlighet för oss och räknar således på vad detta skulle innebära. Vi kan ju inte, per automatik, räkna med mer pengar. Lokalerna skulle vi så klart också vara tvungna att anpassa ytterligare.

För andra skolor blir det mer prekärt. Jag kan rabbla många skolor som skulle vara tvungna att sprida ut elever på andra skolor om klasserna skulle bli mindre, klassrummen är helt enkelt för få. Vart de skulle ta vägen är det ingen som vet, och framför allt när det redan nu står klart att det kommer att saknas tusentals skolplatser inom en ringa framtid på grund av tillströmningen till Stockholm.

Gällande lönerna så är det inte mycket enklare där. Få vet vad en lärare egentligen tjänar. Jag kan säga att det skiljer rejält mellan olika kommuner, en effekt av kommunaliseringen kanske. I Stockholm ligger snittlönen på drygt 30 000:-, i andra kommuner klart under, någon kanske över. När man pratar om att höja kan man ju undra utifrån vilken nivå. Ska det bli lika i hela landet eller skall man tillåta regionala skillnader? Förr i tiden räknade man att en lärarlön skulle ligga i paritet med riksdagsledamöterna, det var tider det.


/Jan

1 kommentar:

  1. Vill tacka för att du tar dig tid att skriva varje vecka! Det är uppskattat! TACK

    SvaraRadera